Pages

25 august 2010

Dorothy Eady-("Adevarul poate,uneori,sa nu fie verosimil.")

Aceasta este o poveste pe care am gasit'o intr'o carte.Am citit'o si mi'a placut si am zis sa v'o impartasesc si voua.E destul de lunguta,deci nu oblig pe nimeni sa citeasca daca nu vrea.Lectura frumoasa.Concluziile,le tragem la sfarsit.


[In 1907,pe cand avea trei ani,Dorothy Eady a cazut pe scara din casa parintilor sai din Londra.Mama sa a ridicat-o,in timp ce zacea fara suflare si a chemat degraba medicul care a declarat ca fetita era moarta.Dupa ce,o ora mai tarziu,medicul a revenit pentru a aduce certificatul de deces,el a gasit-o pe fata asezata pe pat,jucandu-se.
De atunci,fata a inceput sa aiba frecvent vise in care vedea o cladire mare cu coloane,inconjurata de o gradina plina de flori,fructe si copaci mari.Adesea,fara nici un motiv aparent,parintii sai o gaseau plangand.Cand o intrebau de ce plange,ea raspundea ca vrea sa se intoarca acasa,desi nu stia unde se afla casa ei.
Cand parintii ei au dus-o la British Museum si Dorothy i-a urmat bombanind,indata ce a intrat in galeria rezervata mumiilor egiptene,a luat-o nebuneste la goana traversand salile si imbratisand picioarele statuilor pe care le intalnea in cale.Parintii au vrut sa o linisteasca si sa o duca spre etajele superioare,dar fetita a refuzat sa ii urmeze.S-a indreptat apoi spre o mumie asezata intr-un sarcofag de sticla si s-a asezat pe jos langa ea.Cum refuza sa se miste,parintii au lasat-o acolo pentru a vizita si alte sali.Cand au revenit,anuntand-o ca este timpul sa se intoarca acasa,Dorothy a refuzat sa-i urmeze strigand:"Lasati-ma,aici sunt parintii mei!"Ingroziti,sotii Eady au scos-o cu greu de acolo pe fica lor,care urla.
La cateva luni de la acest incident,tatal i-a cumparat lui Dorothy o Enciclopedie pentru copii,iar micuta nu era interesata decat de partea dedicata Egiptului,cerandu-le tuturor sa ii citeasca pasajele cu privire la acea tara.A invatat sa citeasca extraordinar de repede,deoarece dorea sa descifreze fragmentele ei favorite.
Intr-o zi,mama sa a surprins-o in timp ce se uita cu lupa la o reproducere a Pietrei din Rosetta.
"Ai invatat sa citesti", i-a spus ea,"dar nu poti sa intelegi ce scrie intr-o limba pe care nu o cunosti".
Iar fetita,pe atunci in varsta de sase ani,i-a raspuns:"Ba da,o cunosc,doar ca am uitat-o".
Intr-o zi,pe cand rasfoia niste reviste aduse de tatal sau,Dorothy s-a oprit in fata unei fotografii a templului lui Seti 1 din Abydos,in Egiptul Superior.A alergat la tatal sau,aratandu-i fotografia din revista si strigand:
"Iata!Iata casa mea!Aici locuiam eu,dar unde este gradina?"
Tatal sau a rugat-o sa nu mai spuna minciuni.Stia foarte bine ca nu fusese niciodata in acel loc,care nu era decat un monument in ruine,intrucat era vechi de mii de ani,si ca nu putea exista o gradina acolo,deoarece cladirea era situata in plin desert,unde nu se afla decat nisip.
La putin timp dupa acest incident,Dorothy a gasit o fotografie a mumiei Seti 1,faraonul din cea de-a 19 dinastie.Din nou,a alergat la tatal sau,jurand ca ea cunostea personajul respectiv.Si din nou tatal sau s-a infuriat,spunand ca nu "putea" in nici un caz sa cunoasca un om mort de mai bine de trei mii de ani.Trebuia sa inceteze,odata pentru totdeauna,sa mai spuna prostii.
Dar Dorothy nu s-a lasat.Intr-o zi,a declarat in timpul orei de catehism ca religia egipteana,fiind cu trei mii de ani mai veche decat cea crestina,trebuia sa fie cea adevarata.In opinia sa,crestinii copiasera credintele egiptenilor.Osiris si Iisus au inviat amandoi,Fecioara Maria semana cu zeita Isis,iar Iosif,Maria si pruncul Iisus semanau cu Osiris,Isis si Horus.
Inutil sa mai mentionam ca Dorothy a fost data afara imediat de la catehism.A fost,de asemenea,exmatriculata pentru ca a refuzat sa cante un imn in care Dumnezeu era implorat sa "blesteme egiptenii cu pielea neagra."Revoltata,fetita a aruncat cu partitura in capul profesorului.
Cand avea 10 ani,Dorothy chiulea adesea de la scoala pentru a merge sa viseze cu ochii deschisi in fata antichitatilor egiptene de la British Museum.Intr-o zi,pe cand contempla hieroglife pe un basorelief,o persoana in varsta,cu parul alb,care o remarcase deja la muzeu,s-a apropiat de ea si a intrebat-o de ce nu era la scoala.Ea a raspuns ca la scoala nu se preda ceea ce voia ea sa invete.
-si ce-ti doresti tu sa inveti?,a intrebat-o domnul in varsta.
-Hieroglifele.
-In cazul acesta,te voi invata eu ceea ce vrei sa stii.
Acest trimis al Providentei nu era altul decat Sir Alfred Ernest Wallis Budge,curator al antichitatilor egiptene la British Museum,expert in istoria,limba si religia Egiptului antic.sub indrumarea acestui mentor exceptional,fetita a invatat cu o rapiditate surprinzatoare sa citeasca hieroglifele fundamentale,apoi a fost capabila sa descifreze cateva pasaje din Cartea egipteana a mortilor.Pe tot parcursul vietii sale,Dorothy a manifestat o tandrete indiscutabila fata de batranul egiptolog,care,la randul sau,nutrea aceleasi sentimente.
La 29 de ani,Dorothy a plecat in Egipt,unde s-a casatorit cu un tanar egiptean pe care il intalnise la Londra,Iman Abdel Meguid,cu care a avut un fiu.Familia Eady si-ar fi dorit sa il cheme George,dar Dorothy s-a incapatanat sa ii spuna Seti,iar tatal copilului nu a avut nici un cuvant de spus in aceasta chestiune.
La putin timp dupa casatorie,regele Seti i-a aparut cu regularitate,iar soacra si socrul lui Dorothy au fost martorii uneia dintre aparitii.In unele nopti,tanara se scula pentru a scrie,ca si cum i-ar fi dictate,mesaje formate din hieroglife.I s-a aratat si un personaj nobil,care spunea ca se numeste hor-Re si care i-a spus povestea sa de pe vremea cand ea se numea Bentreshyt,care inseamna "harpa a bucuriei".Orfana,ea a fost incredintata templului unde a devenit preoteasa,ceea ce insemna ca trebuia sa ramana fecioara.Dar a rupt legamantul cand l'a cunoscut pe faraonul Seti,venit in vizita la Abydos.
Dorothy a fost casatorita 3 ani de zile cu Iman Abdel Meguid,dar cand acestuia i s-a propus un post de profesor in Irak,el s-a grabit sa accepte,in timp ce sotia lui s-a mutat impreuna cu fiul sau intr-un catun situat pe platoul Giseh,indreptat cu fata catre piramide si Sfinx.
Mai tarziu,copilul i s-a alaturat tatalui sau care spunea ca nu ii facea bine sa traiasca atat de primitiv,intre ruine si un templu vechi.
Dorothy a gasit un post de desenatoare la Departamentul de Antichitati si a fost prima femeie angajata aici.A lucrat sub conducerea dr. Selim Hassan,arheolog de renume mondial care a publicat Encyclopedia of Ancient Egypt in 16 volume,in care ii multumea lui dorothy Eady pentru schite sai pentru redactarea indexului a trei dintre volume.
Pe parcursul a numerosi ani de munca in Cairo,Giseh si imprejurimi,Dorothy Eady si-a adus contributia la cercetarile asupra vietii in Egiptul antic.Ducea o viata dubla.Ziua se comporta ca o englezoaica savanta si cultivata care lucra pentru Departamentul de Antichitati,iar noaptea devenea Bentreshyt,egipteanca din dinastia a 19-a,rugandu-se in locurile sacre si,potrivit spuselor sale,primind in unele nopti vizita faraonului Seti 1.
Mai tarziu,dr. Ahmed Fakhry,director al misiunii de cercetare arheologica din Dahshur,a luat-o ca asistenta la sapaturile de la piramide,unde participa la restaurarea mormintelor si la redactarea catalogului.s-a dovedit deosebit de inzestrata atat pentru descifrarea sensului textelor si inscriptiilor,cat si pentru strangerea fragmentelor de sculpturi provenind din mormintele si templele din sit.
In cele din urma,la 3 martie 1956,Dorothy,divortata de multa vreme si in varsta de 52 de ani,a luat un bilet dus catre orasul din Seti,Abydos,pe care l-a considerat intotdeauna casa ei.
De indata ce a ajuns,amintirile despre orasul antic au coplesit-o,si atunci a adoptat numele de Omm Seti,pe care l-a purtat pana la sfarsitul vietii.
Dr. Hanny el Zeini,inginer chimist si industrial,a devenit cel mai bun prieten al lui Omm Seti si a scris mai multe carti impreuna cu ea.Prima a fost Abydos,orasul sfant al Egiptului antic,care reprezinta o veritabila comoara pentru egiptologie.Profesorul John A. Wilson,decanul de varsta al egiptologilor americani,a declarat cu privire la aceasta lucrare :"Suntem uimiti de precizia cu care Omm Seti trece in revista pana si cele mai neinsemnate vestigii din orasul antic Abydos.Este un istoric competent si scrierile sale merita tot respectul".
Desi atras de doctrina reincarnarii,dr. Hanny el Zeini nu a putut crede unele fapte relatate de Omm Seti,in special intalnirile sale nocturne cu Seti 1,dar putin cate putin,a fost convins de sinceritatea evidenta a femeii.Dupa o perioada de colaborare ,a ajuns la concluzia ca toate spusele sale,chiar si cele mai incredibile,erau exacte.
Omm Seti a povestit ca atunci cand o vizita faraonul,el aparea sub infatisarea pe care o avea atunci cand o cunoscuse pe Bentreshyt.Se arata deci ca un barbat matur,in jur de 50 de ani.Ea a precizat ca il intrebase pe Seti,care i-ar fi spus ca putem alege varsta la care dorim sa aparem,dar ca nu ne putem infatisa mai batrani decat varsta la care am murit.In afara acestor limite,suntem complet liberi sa ne alegem felul in care vom arata.
Cand dr. Hanny el Zeini l-a intalnit pe responsabilul Departamentului de Antichitati pe probleme de restaurare a templului din Abydos,acesta din urma i-a marturisit ca ii datora lui Omm Seti descoperiri importante si ca,in afara de talentul ei de desenatoare,parea inzestrata cu un al saselea simt prodigios.El a mai adaugat:"Nu stiu de ce am impresia ca ea cunoaste acest loc mai bine decat oricine altcineva din Departamentul de Antichitati.As merge chiar pana la a spune ca aportul ei este indispensabil unei misiuni arheologice care doreste sa desfasoare o munca serioasa in regiunea Abydos".
De la o varsta frageda,Omm Seti a avut viziune exacta aspura Osirisului,din apropierea Templului lui Seti,cu mult timp inainte ca acestea sa fie descoperit.Intr-o zi,cand ea a observat o inscriptie misterioasa in sala Soker pe care nu reusise sa o descifreze,s-a ghemuit la pamant,cu capul in maini si cu genunchii stransi.dintr-odata,a auzit in spatele ei o voce care ii spunea in limba egipteana veche :"Citeste-o,citeste-o".Surprinsa,s-a uitat in jur,dar nu a vazut pe nimeni,insa vocea continua sa ii vorbeasca poruncitor.Atunci,s-a aplecat din nou asupra enigmaticei inscriptii si,pentru prima oara dupa ani de zile de cercetari fara rezultat,a reusit sa citeasca textul in intregime cu voce tare.Totusi,nu era vocea sa.
Dr. Hanny el Zeini a remarcat ca Omm Seti a cazut pe scara cand avea 3 ani,in timp ce tanara Bentreshyt a fost abandonata in templu la aceeasi varsta.si abia la 14 ani,Bentreshyt l-a intalnit pentru prima oara pe Seti 1 in gradina templului din Abydos,iar faraonul i s-a aratat lui Dorothy la aceeasi varsta.
Omm Seti nu a mai plecat din Abydos si a participat timp de mai multi ani la restaurarea Templului lui Seti.Lucra in echipa lui Edouard Ghazouli si,spre uimirea arheologilor,avea cunostinte perfecte despre templu si imprejurimi,dovedind o capacitate iesita din comun de a estima corect inaltimea originala a coloanelor ditruse sau de a descifra hieroglife deteriorate.
Sapaturile arheologice au dovedit existenta,in jurul palatului,a gradinilor si fantanilor pe care le descrisese pe cand era doar un copil,fara a sti nimic despre Egipt.Locurile pe care le desemnase ea erau exacte.Putea sa citeasca inscriptiile hieroglifice ca si cum ar fi fost unul dintre preotii care le scrisesera cu trei mii de ani in urma.
Avea obiceiul sa intre in Templul lui Seti 1 fara pantofi,pentru a-si arata respectul fata de templu pe care ea il considera sacru si apoi se aseza pe podea pentru a medita.
Dat fiind ca vorbea fluent araba moderna,ii placea compania copiilor din sat,carora le spunea povesti fascinante si toata lumea o aprecia si o respecta.
Nu a mai plecat din Abydos,iar dorinta sa a fost aceea de a fi inmormantata in apropierea Templului lui Seti.Si-a construit mormantul in fata casei in care locuia,in Arabet,dar nu i s-a permis sa fie inmormantata acolo,nici in cimitirele musulmane sau crestine,din cauza credintei sale.Astfel,in 1981,a fost inmormantata in desert,in apropiere de Shunet el-Zebib,aproape de Templul lui Seti.
Aventura lui Omm Seti este in sine o poveste fabuloasa,care se sprijina pe cunostintele sale perfecte despre Abydos,pe descoperirile pe care le-a facut,pe nenumaratele realizari in realitatea concreta si pe contributia incontestabila adusa in domeniul stiintei.

SURSA:("Reincarnarea-doctrine,marturii,experiente-de Sylvie Simon)

4 comentarii:

  1. am citit tot! mi-a placut.despre reincarnare ce sa spun...cred in chestiile astea.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte interesant! mi`a placut mult. nu stiu ce sa spun.. e un subiect tabu, as zice eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti multumesc Alis ca ai avut bunavointa de a citi tot!!Sincer...si eu cred in reincarnare(oarecum)..aceste povesti sunt cu dus si intors..dar interesante:D

    RăspundețiȘtergere
  4. ANM ma bucur ca ti'a placut...intradevar este un subiect tabu..nu toti vorbesc despre asta..unii ar zice ca e vorba de diavol,altii ca e de la Dumnezeu...acum noi..nu putem stii cu exactitate..

    RăspundețiȘtergere